Ik neem mijn huisdier mee op vakantie
De leukste tijd van het jaar komt er aan: de vakantie!Veel huisdiereigenaren nemen graag hun geliefde viervoeter mee op vakantie. Samen genieten van lekker weer, een nieuwe omgeving en mooie wandelingen. Om ervoor te zorgen dat zo'n reis voor zowel mens als dier een succes wordt, is een goede voorbereiding nodig. In deze nieuwsbrief leest u waar u zoal aan moet denken als u uw huisdier meeneemt op vakantie.

Let wel op dat reizen niet geschikt is voor elk dier!
Een vakantiebestemming kiezen als je met je huisdier op reis gaat vraagt net wat meer planning. Houd rekening met de reisduur, het klimaat en de conditie van uw huisdier. Sommige dieren kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen autoreizen of te hoge temperaturen.
Kies een plaats waar huisdieren welkom zijn, hotel, vakantiehuis, etc. en kijk ook of ze rondom je vakantieverblijf toegelaten zijn in restaurants, op stranden, in parken. Kijk ook of er een dierenartsenpraktijk in de buurt is zodat je ergens terecht kunt als er iets aan de hand is.
Er zijn bepaalde honden- en kattenrassen die niet mee naar het buitenland mogen, dus informeer goed of jouw viervoeter mee over de grens mag.

Met de auto naar je vakantiebestemming rijden is het makkelijkste vervoermiddel als je met je huisdier reist, je kunt zelf pauzes inplannen naar behoefte van uw dier. Bij het vervoeren van je huisdier gelden wel een paar regels. In de wegcode wordt er een onderscheid gemaakt tussen 'vervoer van lading' en 'vervoer van personen'. Er staat nergens expliciet beschreven dat je je huisdier moet vastmaken in de auto, maar aangezien het dier aanzien wordt als lading, en deze geen gevaar mag vormen voor de bestuurder of andere passagiers, mag een dier niet los op de passagiersplaats vooraan of los op de achterbank vervoerd worden. Er bestaan verschillende manieren om je huisdier vast te maken in de auto. Je kan een speciale hondengordel gebruiken, een bench in de koffer, of een afscheidingsnet in de koffer, etc. Het hangt natuurlijk van dier tot dier af hoe die het liefste reist.
Als je met het vliegtuig reist en je viervoeter meeneemt, check dan goed de regels van desbetreffende vliegtuigmaatschappij. Soms mag een klein dier mee in de vliegtuigcabine.
Een andere optie om te reizen is met het openbaar vervoer. Check hierbij ook goed de regels van desbetreffende trein- of busmaatschappij. Sommige laten huisdieren niet toe, vragen een speciaal ticket, of er moet aan bepaalde regels voldaan worden.
Voordat u met uw huisdier gaat reizen binnen of buiten de EU moet het dier voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Ze moeten geïdentificeerd zijn met een (leesbare) chip en geregistreerd zijn in de databank (let wel op dat de gegevens van de eigenaar openbaar staan). Uw huisdier moet ook in het bezit zijn van een Europees paspoort, waarin een geldige rabiës (hondsdolheid) vaccinatie staat. De rabiësvaccinatie moet minimaal 21 dagen vóór vertrek gegeven worden door de dierenarts. Sommige landen hebben quarantaine- of invoerregels zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk.
Als uw viervoeter niet in orde blijkt te zijn kan uw dier door de douane "aangehouden" worden, in quarantaine geplaatst worden, teruggestuurd worden naar land van herkomst op kosten van de eigenaar, of in uiterste gevallen zelfs geëuthanaseerd worden. Neem dus geen risico, zorg ervoor dat de papieren van uw huisdier op tijd geregeld en in orde zijn.

Onderstaande checklist helpt u bij het pakken van de koffer van uw huisdier:
• - Europees paspoort met daarin het chipnummer, vaccinaties en eventuele gezondheidsverklaring opgemaakt door de dierenarts
• - Telefoonnummer van uw eigen dierenarts en gegevens van een dierenarts op de plaats van de bestemming
• - Halsband met daaraan een kokertje waarin uw telefoonnummer en vakantieadres vermeld staat
• - Duidelijke foto van uw huisdier
• - Eigen voeding
• - Water voor onderweg
• - Eet- en drinkbakken
• - Mand/deken/bench
• - Autogordel (in sommige landen is dit verplicht)
• - Speeltjes
• - EHBO-set (verkrijgbaar bij uw dierenarts)
• - Medicatie van uw dier alsook eventueel medicatie tegen reisziekte, overgeven, diarree (verkrijgbaar bij uw dierenarts)
• - Verzorgingsproducten
• - Poepzakjes
• - Muilkorf (verplicht in sommige landen)
Wij raden u aan om minstens 1 maand vóór de aanvang van de reis langs te komen bij de dierenarts met uw huisdier. Zo kunnen wij kijken wat er allemaal dient te gebeuren om te mogen vertrekken naar de desbetreffende vakantiebestemming.
